Novo u Sweet-u od sada ćemo imati recepte i predloge za neke zaboravljene napitke, ukusna jela i divne bakine kolače. Prvi od njih je liker Orahovac.
Liker od zelenog oraha moja majka pravi već dugi niz godina, i uvek ga imam u frižideru pod uputstvom da obavezno popijem malu čašicu ujutru zbog mog ličnog zdravlja, al naravno ja baš nisam disciplinovana pa liker ostaje i za goste. Posle dobrog i ukusnog ručka dolazi jaka crna kafa i posluženje likera od oraha koji mora biti dobro ohladjen i sipa se u male čaše sa visokom stopom.
Iskoristite zelene orahe i napravite u kućnoj radionici omiljen liker koji je pre svega koristan za zdravlje, jer čisti krv i creva od parazita, reguliše varenje, jača organizam, a zbog velike koncentracije joda deluje na rad štitne žlezde, a gosti će se obradovati hladnom ukusu zelenog eliksira.
Liker od zelenog oraha moja majka pravi već dugi niz godina, i uvek ga imam u frižideru pod uputstvom da obavezno popijem malu čašicu ujutru zbog mog ličnog zdravlja, al naravno ja baš nisam disciplinovana pa liker ostaje i za goste. Posle dobrog i ukusnog ručka dolazi jaka crna kafa i posluženje likera od oraha koji mora biti dobro ohladjen i sipa se u male čaše sa visokom stopom.
Iskoristite zelene orahe i napravite u kućnoj radionici omiljen liker koji je pre svega koristan za zdravlje, jer čisti krv i creva od parazita, reguliše varenje, jača organizam, a zbog velike koncentracije joda deluje na rad štitne žlezde, a gosti će se obradovati hladnom ukusu zelenog eliksira.
Sastojci:
- 1 l rakije lozovače
- 12 kom zelenih oraha
- 300 g šećera
- 1 vrećica vanilinog šećera
- 2-3 fete limuna
- 2-3 fete narandže
- 1 mahuna vanilije
Priprema |
Priprema:
- orahe oprati i prepolovit (koristiti rukavice, jer će vam prsti pocrniti od orahovog soka)
- izrezati limun i naranču
- u bocu sa širokim grlom staviti šećer, vanilin šećer, izrezane orahe, limun, narandže i mahunu vanilije
- doliti rakiju, malo promešati, dobro zatvoriti bocu
- staviti na sunce i promešati svaki dan, nakon četiri dana bocu spremiti na hladno i tamno mesto
- zaboraviti na bocu jedno 30-40 dana
- nakon 40 dana procediti i razliti u boce, i naravno konzumirati
Zeleni orah
Živeli |
0 comments:
Post a Comment