Opsesivno zaljubljena, opijena i pomalo luda za novim parfemskim otkrićem Etat Libre d`Orange. U mojoj kolekciji prvo mesto je zauzeo Noel Au Balcon (Noc na balkonu), a tek priča pa ta morate čuti. Vreme je praznika, Božić  je, noći su vesele i razigrane, na zabavi devojka opijena od alkohola, miriše na vanilu i kolače, cigarete i cimet, izlazi na balkon da se rashladi a niz ledja se spušta jedna kapljica  znoja, e baš ta kapljica i njen miris je pretočen  u bočicu....


Parfem je mrtav, živeo parfem! – uzvikuju tvorci parfemskog brenda Etat Libre d`Orange, obznanjujući stvaranje Slobodne zemlje pomorandži, oslobođene od stegi svakodnevnog i formalnog, bez tabua, zemlje gde je sve podređeno vladavini mirisne erotike.

Brend je uposlio najtalentovanije mlade parfimere, "noseve" koji su imali zadatak da mirisnim kreacijama odgovore na ptanja: kako miriše hotelska kurva? A kako prirodna plavuša?
"Nosevi" su oslobođeni cenzure pustili kreativnosti na volju. Ideje uobličene u marketinški koncept dovedene su na stvaralačku ravan, na teren poigravanja eroticizmom i animalnošću. Asocijacije koju nose parfemske note objedinjavane su u akorde, akordi u kompozicije, stvorena je nova mirisna zavodnička filozofija.

Parfemska avangardnost brenda oličena je u potpunoj slobodi koja je data parfemistima, spojevima nespojivog, dobijene su parfemske evokacije na zadate ideje. Rezultat? Putain de Palaces (hotelska kurva) ili Secretions Magnifiques (veličanstvene izlučevine) omogućuju korisnicima parfema da svoj miris nose kao otvorenu seksulanost, kao svoju drugu, erotičnu kožu.


Tvorci parfema


ETIENNE DE SWARDT
Rođen i odrastao u Južnoj Africi, parfimerski posao učio je u Parizu. Radio je sedam godina u kući Givenchy, nakon čega počinje da razmišlja o sopstenom parfemu.  Stvarajući ničiju zemlju parfema, ostvaruje svoj san o parfimerskoj slobodi, i poziva na ovu svoju avanturu osobe koje voli. Proglašava "nultu godinu parfimerije" i pokreće malu parfemsku revolucijiu: Slobodnu zemlju narandži.


ANTOINE MAISONDIEU
Svoju strast ka kinematografiji pretočio je u inspiraciju za parfeme Jasmin et Cigarettes u kom je zamislio Marlenu Ditrih, ili u Vraire Blonde u kom je dočarao zamišljeni holivudski luksuz. Duboko obeležen svojim korenima – kao unuk Albera Kamija, Entoan neguje sopstveni izraz revolta: ne pristaje na diktat većine, na zatečeno stanje. Osim za Etat Libre d'Orange, kreirao je Armanijev Code (s Antoineom Lie) Brit za Burberry, Gucci II, Rush by Gucci.


NATALIE FEISTHAUER
Natali crpi svoju inspiraciju iz priča: knjiga koja čita uveliko će uticati na stvaranje parfema: senzalan i spor poput Nombril Immense, ili eksplozivan kao Putain des Palaces. Njena druga strast je botanika: ona tvrdi da zna tri stotine vrsta geranijuma. Kreirala je L'Eau des Merveilles za Hermes, L'Eau Belle za Azzaro, Must de Cartier i Blonde za Versace.


ANTOINE LIE
On je buntovnik, takvi su mu i parfemi. On smatra da miris mora da nahrupi u prostoriju poput oluje. Sloboda upotrebe snažnih, animalnih mirisnih nota privukla ga je ovom brendu. Rođen je u Strazburu, diplomirao hemiju, i pohađao čuvenu parfemsku školu Givaudan. Kreirao je Contradiction za kuću Calvin Klein, Romance by Ralf Lauren, Pual Smith London, Armani Code (s Antoineom Maisondieu), Sonia Rykiel for men, i druge parfeme.


0 comments:

Post a Comment

 
Top