Sveti Nikola  zaštitnik dece, pomoraca, devojaka, pekara, ribara, putnika, studenata ali i zatvorenika, otoka Sicilije i pariškog sveučilišta. 


Sveti Nikola je rođen u gradu Patari u Maloj Aziji u 3. veku. Legenda o darovima koje donosi dolazi iz priče o čoveku koji je živeo u blizini kuće ovog darežljivog sveca. Nikolin sused je nekad bio bogat, ali je izgubio službu i imetak. Imao je tri ćerke koje su bile za udaju, ali on više nije imao novca za njihov miraz. Od jada nije znao kako preživeti i odluči trgovati lepotom i mladosti svojih kćeri. One su se, očajne, molile Bogu da ih izbavi poniženja. Sveti Nikola, želeći im spasiti čast, odluči pomoći. S obzirom da je rođen u bogatoj kući, Nikola napuni vreću zlatnicima, noću se prišunja do njihove kuće te kroz prozor ubaci zlatnike. Otac je bio neizmerno srećan jer je svota bila i više nego dovoljna da uda jednu ćerku. Kad je bio red na drugu ćerku, događaj sa zlatnicima se ponovi. Otac, odlučan da sazna ko je njegov dobročinitelj, odluči dočekati tajnog posetitelja u zasedi.




 Legenda ima dva kraja. Jedan kaže da je otac uspeo uloviti Nikolu s trećom vrećom zlatnika te je i pored molbi njihovog zaštitnika, razglasio po svetu identitet Nikole i njegova dobra dela. Drugi kraj kaže da otac nikad nije ulovio Nikolu jer ga je svetac primetio kraj prozora te se odlučio popeti na krov. S krova je ubacio zlatnike kroz dimnjak, a oni su pali u čarape koje su se sušile pored peći. Otuda i stavljanje poklona u čarape ili čizmice te legenda o Dedu Mrazu koji se spušta niz dimnjak. 






Radujem se Svetom Nikoli, ovog puta  dekoracija stola biće u zlatnom tonu sa motivima andjela i božićnog drvceta, uz dodatak ukrasa iz prirode(šišarke,nar...), sveće , saksije u decoupage tehnici koje ću na kraju nekom pokloniti!


0 comments:

Post a Comment

 
Top